1 лютого 2016 р.



Торцювання із гофрованого паперу.




Торцювання - один з видів паперового рукоділля. Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квілінгу. З допомогою торцювання можна створювати дивовижні об'ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер'єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети. 

Принцип торцювання
В основі цієї техніки - створення зображень предметів за допомогою об'ємних елементів з паперу. Об'ємний елемент торцювання називають «торцюванням» або «сторч». Він являє собою стиснений у вигляді лійки або конуса шматочок м'якого паперу. Саме з таких елементів і створюється задуманий виріб. Кожна така «торцовочка» як один мазок у створенні картини, як одна петелька у в'язанні або одна намистинка у бісероплетінні.
Торцювання - робота не складна, але кропітка. Вона вимагає не тільки посидючості, але й акуратності, уваги і певної спритності.

Інструменти та матеріали:



  1. Папір – гофрований або звичайні паперові серветки. 
  2. Основа - аркуш ватману, картон, легкі стельові плитки. Для об'ємних виробів підійдуть заготовки з пінопласту, газет, пап'є-маше, пластиліну.
  3.  Торцювальний інструмент - довга тонка паличка з тупим кінцем. На роль такого інструменту цілком може підійти олівець, стрижень або корпус від кулькової ручки, китайські палички для їжі і будь-яка інша відповідна паличка.
  4. Клей ПВА.
  5. Ножиці.
Підготовка до роботи:
Повинні бути нарізані з гофрованого паперу квадратики. Розмір - від одного до трьох сантиметрів, кількість - в залежності від площі або об'єму виробу. Заготовку, на яку будуть кріпитися «торцовочки», можна заздалегідь намастити клеєм. Але також можна наносити клей на кожен окремий елемент - це вже як вам більше подобається.

Як зробити один такий «пухнастик». 
1.   Технологія виготовлення «торцовок» вимагає акуратності. Отже, в правій руці у вас паличка для торцювання, у лівій - квадратик паперу. Прикладіть паперовий аркуш центром до кінця палички, і, притримуючи його, акуратно зімніть папір, обертаючи ним паличку. Не натискайте на папір занадто сильно, щоб не порвати його. В результаті у вас вийде маленький пухнастий конус.
2.    Після цього, не знімаючи конус зі стержня, приклейте його до заготовки так, щоб вершина конуса виявилася склеєною з поверхнею заготовки, а складочки дивилися б на вас.
3.     Приклеюючи папір, пам'ятайте, що чим щільніше один до одного ви розмістите їх на поверхні виробу, тим пухнастіше і акуратніше воно буде виглядати.

Етапи торцювання:
· Нарізаємо квадрати (один на один см) з гофрованого паперу.
· Робимо заготовку для об'ємного виробу або малюємо візерунок на плоскій поверхні.
· Тупий кінець (торець) стержня ставимо на паперовий квадратик.
· Зминаємо папір і прокатуємо стержень між пальцями.
· Приклеюємо трубочку  до заготовки.
· Виймаємо стержень.
Для виготовлення об'ємних виробів використовуються техніка торцювання з паперу на пластиліні. Для цього з пластиліну робиться заготовка, на яку вже без клею кріпляться «торцовочки». Дуже ефектно виглядають сувенірні квіткові кулі і «дерева щастя», виконані в цій техніці.

Пропоную переглянути майстер-клас, який я знайшла в Інтернеті і мені дуже сподобався.

Немає коментарів:

Дописати коментар